Bara lite trött?

 

En kan vara trött och en kan vara trött. Om någon är trött är det väl bara att vila. Sov om du är trött så blir du pigg igen! Eller? Behöver det alltid vara så enkelt att bli av med sin trötthet? Att bara sova eller vila en stund så blir en pigg igen?

Den här videon från Ångestskolan berättar väldigt bra om trötthet som handlar om något annat än att ”bara” vara lite extra trött efter en tuff dag på jobbet eller efter att ha haft det lite extra fullspäckat i tillvaron.

VAD JAG MENAR MED "JAG ÄR TRÖTT"

VAD JAG MENAR MED "JAG ÄR TRÖTT" (2:36 min film)Många människor använder uttrycket "Jag är trött" när de har sovit för lite eller känner att de behöver ta en vilopaus. När du lever med psykisk ohälsa kan "Jag är trött" också betyda brist på sömn, men ofta betyder det så mycket mer. När jag säger att jag är trött är jag oftast inte fysiskt trött. Jag är känslomässigt trött. Hela jag är trött. Jag är trött även när jag spenderat hela natten sovande i sängen. Jag är trött även när jag inte rör mig på hela dagen. Det är inte bara trötta ögon och verkande muskler. Det är inte bara en gäspning och en timme till i sängen. Det är att gå upp och klä på sig i ett brus. Att borsta tänderna, fixa håret och sedan gå utanför dörren. Allt medan jag är trött. Känslomässigt trött. Stel. Tom. Totalt borta. Vilsen. Men man fortsätter med dagen ändå, eftersom det verkar finnas så lite acceptans för vad psykisk ohälsa kan göra med kroppen. Inte många frågar mig om jag är okej, men när de gör det svarar jag alltid likadant. "Det är bra, bara lite trött" – och folk verkar acceptera det svaret. Trötthet är en accepterad känsla – alla fattar det. En lång dag på jobbet eller att kämpa sig igenom en tråkig föreläsning. Det är trötthet som många kan relatera till. Men den tröttheten är inte att ligga i sängen hela dagen och fortfarande känna som att man kan sova i tusen år. För mig är det trötthet. Den hänger med min depression och ångest. Det betyder att ligga i sängen helt utmattad av livet utan att kunna somna på riktigt. Det betyder att vara helt borta i vilsna tankar större delen av dagen. Det betyder trötta ögon och gäspningar även efter 12 timmars sömn. Det betyder att inte bara vara fysiskt trött, utan så mycket mer. När någon säger att de är trötta behöver du ibland se igenom svaret. Är det trötta? Behöver de bara mer sömn? Eller behöver de dig? Behöver de någon som ser dem i ögonen och säger till dem att de inte mår bra, men att du är där för dem? Behöver de någon som inser att de inte är okej och erbjuder dem en kram? För jag vet att när jag säger att jag är trött är det precis det jag behöver. Jag behöver inte sömn eller vila. Jag behöver människor. Jag behöver kärlek. Jag behöver förståelse.–Nu kan du köpa vår nya bok med 50 liknande berättelser på https://butik.angestskolan.se/Texten är baserad på artikeln från: https://themighty.com/2016/12/what-im-tired-means-for-people-with-mental-illness/Vad vill du se i nästa film?Glöm inte att gilla Ångestskolan här på Facebook!Eric

Geplaatst door Ångestskolan op zondag 12 maart 2017

Den där mentala tröttheten, den känslomässiga tröttheten, den absoluta tröttheten som liksom tagit över hela ens kropp och hela ens själ-det är något helt annat än att vara ”lite trött”.

 

Bild:Pixabay.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *