Det där med bikinikroppen

 

Sommaren är här och så även för många häng vid poolen och på stranden! Och med det kommer det där som så många pratar om och har gjort långt innan sommaren ens brutit sig loss från våren-ångesten över att klä av sig på stranden! Tankarna om bikini-kroppen. Egentligen har folk börjat snacka beach-kropp och rubrikerna om detsamma har duggat tätt sedan efter jul någon gång, tätt efter kom-i-form-efter-julmaten kommer ”så här hittar du din bikini-kropp på lagom till sommaren börjar”. Samma visa varje år, uttjatat och mer allt surare toner för varje år.

Funderar lite för mig själv. Nej, inte är det ofta jag hör någon försöka nyansera saken när människor står och snackar om kosten och kroppen just inför sommaren. Man måste ju röra på sig lite mer nu när sommaren närmar sig. Nä, nu måste man tänka på vad man stoppar i sig. Snart är beach-säsongen här-dags att försöka komma lite i form. Det snackas så här precis som den mest självklara grejen, som om det handlar om något helt allmängiltigt, något generellt som skulle gälla hela mänskligheten. Nu är det dags igen folket-strandsäsongen är här snart. Hör upp-dags att försöka komma i form!

 

I själva verket är det ju inte alls sådär. Kan folk bara tona ner det här en aning? Eller en jäkla massa, tack. Det skulle hjälpa så många människor,  för jag vet-och vi är många som vet (och har erfarenhet av) hur illa det här snacket kan vara för människor. Det påverkar många människor allvarligt. Det du håller på att snacka kan göra en stor skada för någon annan.

Våga ge din syn på saken. Våga nyansera saken-men var beredd på mothugg. Idag är det inte alls alltid så populärt att nyansera kom-i-form-hetsen bara en aning. Det sticker en folks ögon har jag märkt. Klart folk måste få göra som de vill, snacka om vad de vill utan att någon ska lägga sig i, eller? Känner du att det faktiskt får räcka med det där snacket om bikinikroppar, kom-i-form och kroppsnojor-säg ifrån! Vi har rätt till att göra vad vi kan för att skapa frizoner för det många gånger så destruktiva snacket.

I sitt tidigare inlägg Hälsan finns inte i bikinin skriver Johanna Arogen:

En del uttrycker att man är modig om man vågar klä sig i baddräkt, trots att man inte har kroppen för det. Varför är man modig för att man tar på sig ett klädesplagg som är gjort för en viss aktivitet? Är man modig om man tar på sig en regnjacka när det regnar? Jag ska bada, för att det är skönt. Därför tar jag på mig en baddräkt. Det blir så jobbigt att bada med kläderna på. Eller att bada naken. Det blir en sådan uppståndelse då.”

Visst handlar det mycket det om vi vill få en mer avslappnad inställning till kroppen och att klä av sig kläderna och bada på sommaren- att avdramatisera det hela väldigt, väldigt mycket. En aning räcker inte i sammanhanget, för hela den här bikinikroppsgrejen har blivit så extrem och är ju i själva något konstruerat. Vi har en kropp och har vi en bikini har vi en bikinikropp. Punkt. Vill man inte bada i bikini överhuvudtaget gör man inte det. Åk och bada naken där det är accepterat, välj en baddräkt eller bada i en heldräkt om det är vad som passar dig. Viktigaste med badet är väl just själva badet och inte alls hur din kropp ser ut när den är i vattnet. Inte sant?

För övrigt-jag var utomland för ett par veckor sedan. Badade i pooler och i havet. Åkte vattenrutschkanor och busade i de små barnpoolerna med minsta barnet. Njöt av havsvattnet som svalkade min kropp, låg på rygg och guppade bland vågorna, skrattade med barnen och svalkade mig med jämna mellanrum då det var så varmt ute. Det är ju det här som var det viktiga och härliga med allt. När jag låg där i solstolen om dagarna tänkte jag mer än en gång på vilken frihet det är att inte behöva fundera över hur kroppen ser ut när jag badar och solar, när jag leker och skrattar. Jag behövde inte förbereda mig inför sommaren genom att förändra min kropp och inte inför nästa sommar heller, eller nästa eller nästa eller nästa.

Läs också:
Så vet du om din kropp är redo för en bikini!
Våga njuta av sommaren.
LEV i sommar-och var en förebild för barnen.

Bild: Pixabay.com

 

2 kommentarer

  1. Emilia

    En stor plåga för mig är just denna hetsen inför sommaren. Att visa upp sin kropp så perfekt som man tror den ska vara. Bra att du stärker en sundare inställning till detta. Vi måste börja ifrågasätta detta osunda ideal som finns i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *