”Ge din bebis mindre mat!”

Jag blir lika förbannad varje gång jag hör talas om att bebisar skulle väga för mycket eller borde få mindre mat.  Jag skrev om det i inlägget Din bebis väger för mycket-ska vi verkligen banta våra barn? Då inledde jag mitt inlägg så här:

Jag har hört om det ibland. Jag har läst någon artikel om det någon gång. Men det är så tokigt så att jag knappt kan tro att det är sant. Att vi ska prata om att  små bebisar väger för mycket eller kanske ännu värre-äter för mycket. Det är ju så tokigt att det knappast går att beskriva med ord. Eller inte på något annat sätt heller. Det är bara så dumt.


Bild: Pixabay.com

Jag har lika kunnat inleda det här inlägget med samma ord. Här har vi en mamma som nyligen var med sin 6-månaders bebis på  besök på BVC. Redan vid 4 mån ålder hade mamma Carolina fått höra att de ”kunde ge napp istället för att mata”.

Nu hade barnet alltså hunnit bli sex månader. Carolina hade tidigare fått höra att barnet inte skulle ”äta lite och ofta”. Nu åt barnet mer sällan men istället mer varje gång. Vid det här besöket fick Carolina höra att barnet gick upp för mycket i vikt, alldeles för fort.  Nu var det vikten dom va oroliga över. Nu hette det att ”det är dags att stänga buffén.” Läkarna höll med BVC-sköterskan och sköterskan menade att det var pga vikten barnet inte hade lärt sig att vända sig pga vikten, alltså från mage eller rygg. Vid besöket fick Carolina även höra att barnet förmodligen skulle utvecklas senare med tex att sitta, stå och gå. Carolina berättar vidare att barnet redan sitter, vid en ålder på 6 mån och 2 veckor.

Jag funderar naturligtvis över hur det kändes för Carolina när hon fick höra de här orden, att de läkare hon träffade vid besöket menade att hennes barn ökar i vikt för fort. Carolina förklarar:

Men ja jag blev väl mest ställd då jag fått lära mig fri matning vare sig det är ersättning eller amning. Och det är vad jag står för, vill mitt barn äta så får hon det. Men som ”nybliven” mamma blir man extremt delad och upprörd. Jag vill ju bara mitt barns bästa.”
 Hon fortsätter:
Och något som stör mig oändligt är kommentaren : Oj vad stor hon är. Är det de första man tänker på när man ser mitt fina barn? Att du tycker hon är stor? Vad är normalt då?”
Efter händelsen har Carolina även haft kontakt med en sjukgymnast och frågat om det verkligen kunde stämma, att barnet kommer att vara sen i utvecklingen på grund av vikten vid 6 månader.  Svaret hon fick var: ” Nej det är individuellt.,” Carolinas barn utvecklas i normal takt.
Hur avslutades BVC-besöket då? ”Jag nickade och sa – ja jag ska väl försöka sänka ner maten, men det har jag inte gjort och kommer inte att göra. Vill hon äta så får hon äta”, slår Carolina fast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *