Om att bli frisk och fri-våga fråga!

 

I veckan är det dags igen-jag ska träffa en grupp patienter på ätstörningsenheten i min stad. Jag ser alltid fram emot att göra de här besöken. Det är så härligt och fint att få möjlighet att berätta om att

Det är så härligt och fint att kunna sprida det, att det går att bli fri från sjukdomen som kan kännas som omöjlig att bli frisk och fri ifrån. Jag älskar att kunna berätta om att jag kan fika och äta sådant som jag förut tyckte var fel och inte tillåtet (för mig) och ändå äta precis som vanligt dagen efter, och dagen efter det och dagen efter det…  Jag behöver inte kompensera och jag behöver inte på något sätt förbereda mig inför att äta något speciellt. Jag behöver inte förtjäna det och jag behöver inte på något sätt straffa mig själv efteråt för att jag ätit något jag inte tycker jag borde ha ätit. Det är överhuvudtaget inte längre så att jag inte tycker att jag borde äta en hel massa saker.

Jag kommer också berätta och hålla med om (för många upplever det just så) att det är en särskilt stor utmaning att bli frisk och fri i det samhälle vi lever i idag. Ett samhälle där det nästan var en än vänder sig syns något som har med komma i form eller bantning att göra, i ett samhälle där smalast snabbast har blivit vad som får mest beröm och där olika livsmedel ständigt och jämt värderas och sätts in i fack utifrån hur bra eller dåligt det är. Det sätts etiketter på livsmedel såsom giftigt och farligt. Det hjälper en knappast just då, när en vill bli frisk och fri. Det kunde få mig att vackla.

Hur kunde så många leva på ett sätt som var tvärtemot det mina behandlare menade var rätt sätt för mig, om jag skulle bli frisk? Jag behövde lita på de som faktiskt försökte hjälpa mig. Lita på att deras ord var sanna, lägga min tilltro i deras händer. Till slut, när jag hade kämpat, ramlat, rest mig och kom jag efter lång, lång tid till det jag aldrig trodde var möjligt. Jag nådde jag ett liv i friskhet och frihet. Jag insåg också  att det var möjligt. att nå ett tänk kring mat och ätande som är friskare än vad många som kallar sig friska har. Det är en fantastiskt häftig känsla!

 

Vad skulle du vilja fråga någon som har blivit frisk och fri? Vad skulle du vilja veta om vägen från att vara sjuk i ätstörningar till att bli frisk-och fri? Du som kämpar idag för att bli frisk och fri, vad skulle du vilja fråga mig?”

Vill du fråga mig något? Maila mig på jenny@livskick.nu eller lämna en kommentar på bloggen! Frågor jag får in kommer jag att besvara i ett kommande inlägg.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *