#ensundaremammapepp- Jag vill bjuda in till en liten kampanj!

Okej, så här är det! Ett stort företag som lever på att människor ska vilja gå mer i vikt satsar just nu särskilt på mammor! Mammor som ska peppa (hetsa) varandra öppet på sociala media att gå ner mer i vikt, allt under en särskild hashtag. Illa, riktigt illa! De kallar det en mammapepp men är mest en mammahets. Månadens sk peppmamma konstaterar ”Bestäm Dig! Det är bara DU som kan göra det här för DIG  själv!” Enkelt och bra, vill du gå ner i vikt är det bara och bestämma dig och du som bestämt dig och inte lyckas enligt dina förväntningar har alltså inte bestämt dig ordentligt nog, eller? Fortsättningsvis skriver man om människors framgångshistorier och någon skriver, ”bara 15 kilo kvar till sommaren.” Jag mår verkligen illa av sånt här. Jag vill ha mer motvikt i tillvaron!

Så därför:

Då tänkte jag att vi kör en liten kampanj för sundare ideal, delvis med anledning av att detta, men naturligtvis finns det så mycket annat som gör att det finns skäl att lyfta den här negativa trenden som råder i samhället. Jag ser igen och igen och igen kampanjer för att gå ner i vikt. Snabbt är bra tydligen och inte så sällan får människor betala rätt dyrt för att nå dit de vill, inte så sällan i dubbel bemärkelse. Jag ser fler och fler koncept riktat till just mammor och jag kan knappt räkna de antal gånger jag ser mammor själva som drar ihop diverse kom-form-grupper på Facebook. Det sprids viktresor som det mest smittsamma viruset, en efter en och den som fort blivit smal, lika smal som innan graviditeten och kanske smalare än så, får otaliga hejarop och beundrande kommentarer: ”har du hur har du gjort, vad har du ätit och kan jag få dina bästa tips?” Jag är en riktig tråkig mamma jag som ibland försöker nyansera den här kom-i-form-hetsen en aning, minst sagt. Kallas jag inte bitter så är jag missnöjd med min kropp eller har fått min egen kropp förstörd efter barnafödandet-och så vidare!

Så här är grejen, #ensundaremammapepp:

 

Varför?

För att jag står för sundare ideal än de snäva ideal som råder idag. För att jag är emot den enorma kom-i-form-nu-mammor-hysteri hysteri som råder. För att jag vet och ser att triggande hashtags gör att människor far illa och vill visa att det finns alternativ-att du inte måste åka med på ett tåg som du kanske mår dåligt av att åka med på. Just nu florerar en kampanj för mammor på sociala medier som syftar till att man ska komma i form och dela sin resa, allt under en särskild hashtag. Man ska gå ner i vikt helt enkelt och redovisa sin sk resa under denna tyvärr för många så triggande hashtag. För att jag vill att mammakroppen och alla kroppar ska få vara ifred. För att jag tycker att det är grymt viktigt att vi vuxna tar ansvar och är goda förebilder för våra och andras barn. För att det räcker nu.


Tycker du som jag, ta en selfie, använd hashtag #ensundaremammapepp och skriv några egna ord eller kopiera mina! Blogga om det här, skriv om hetsen som råder om att mammor ska komma i form och det snabbast möjligt, ju snabbare desto bättre. Skriv om det och prata om det! Ge en annan syn på saken när det kommer på tal, nyansera debatten-det behövs. Vi som gör det behövs-det är inte alltid enkelt och bekvämt, I know! Du behövs. Och ni, inte bara mammor, alla som står för det jag beskriver ovan, gör era röster hörda!

 

3 kommentarer

  1. Pingback: Bantningsföretagen vill inte att du ska må bra – Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Riktig mammapepp – nytt liv

  3. Pingback: Rätten att äga sin egen kropp – Åsa Jansdotter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *