Sjukdomen är lömsk och farlig-i tidningen om ätstörningar.

 

 

Som jag berättade tidigare här på bloggen träffade jag en journalist i veckan inför en artikel. Den publicerades idag. Moa som har skrivit artikeln har verkligen lyckats få ihop vårt långa samtal till något som jag verkligen kan stå för. Det är så viktigt med ett bra samarbete med journalisten jag pratar med. Det ska vara ett samarbete, ett arbete vi gör tillsammans. Det är så oerhört viktigt att det blir rätt. Det är ibland hårfina skillnader kring när något kan göra skada istället för nytta.  Du kan läsa artikeln här, en artikel som fick rubriken ” Den här sjukdomen är lömsk och farlig ”.


Foto: Linda Wikström

Rubriken är verkligen talande. Den är lurig. Ätstörningar är lömska. Sjukdomen kunde lura mig att tro på att jag inte skulle äta vissa saker, att jag överhuvudtaget inte tyckte om vissa livsmedel-alls. Den kunde få mig att göra sådant som var motsatsen till allt jag trodde på. Plötsligt var jag inte alls den goda förebild som jag ville vara-och jag agerade på ett sätt som inte alls var förenligt med vad jag trodde på. Jag gjorde vad jag kunde för att lura även min omgivning. Sjukdomen är farlig. Det får aldrig mörkas. Farlig fysiskt och psykiskt.

Idag är jag så innerligt ledsen över hur jag faktiskt behandlade mig själv. Det är ingen snäll sjukdom. Den kan få en att göra så fruktansvärda saker mot en själv. Den kan bryta ner en mer än en själv redan gjort och hela tiden gör.

Ur artikeln:

Vad är det värsta med att drabbas av en ätstörning?

– Du hamnar i ett fängelse. Det är bara i den absolut första fasen som det verkligen ger dig något, sen är det en enda lång kamp för att bli frisk och fri. Det är otroligt mycket ångest. Jag ser en ätstörning som ett självskadebeteende, du är inte snäll mot dig själv.

Jenny berättar gärna om sin sjukdomstid. Men hon har tagit ett aktivt beslut att aldrig visa upp några ”smalbilder” på sig själv, hon vill inte prata om kilon eller berätta hur mycket hon har gått ner i vikt.

– Jag vet att det kan trigga igång saker hos andra. Är man i riskzonen så hittar man ofta små ”tips” i artiklar och TV-program. Den här sjukdomen är lömsk och farlig, den är ingenting att glamorisera, säger hon.

 

Det går! Det går, det går, det går! Det går att finna ett sätta att leva utan att ständigt behöva oroa sig för maten, ätandet, vikten och kroppen. Det går.

Har du frågor och funderingar om det jag tar upp här i inlägget eller i artikeln, maila mig gärna på jenny@livskick eller lämna en kommentar!

Frisk & Fri rekommenderar jag också att kika in på!

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *