Sluta sexualisera amningen!

Den här diskussionen är egentligen absurd. Helt åt skogen. Jag pratar om sexualiseringen kring amning, egentligen den frekventa sexualiseringen överhuvudtaget. Den här diskussionen borde egentligen vara en icke-fråga. Jag hade egentligen inte tänkt skriva något om det. Det berör mig väldigt starkt, blir illa berörd,  och jag blir så upprörd,  men också för att det redan finns de som skrivit så bra om det, till exempel Lady Dahmer. Underbara Clara har skrivit en superbra krönika.

Men sedan har instinkten att skriva om det kommit tillbaka. Det är inte tillräckligt mycket skrivet om och pratat om. Det måste pratas mycket mer om normer och det behövs göras det mycket. Igen och igen och igen. Det krävs att det pratas om det på ett rakt och ocensurerat sätt. Naket. Konkret. Inte bara en gång.

Jag är övertygad om att det finns många som uttrycker sig på ett sätt som kan uppfattas oerhört negativt av andra utan att egentligen mena något illa. En del kanske vill säga något för att finna sig i en för dem ganska obekväm situation och istället för att hålla tyst säger de något som landar väldigt fel hos mottagaren. Istället för att vara tyst vräker de ur sig något som helst hade fått stanna som en tanke. Jag är övertygad om att snäva normer kring amning påverkar så otroligt mycket. Även okunskapen kring långtidsamning gör sitt. Det tycks ha blivit så accepterat att öppet ifrågasätta hur länge personer ammar och att även uttrycka sina negativa tankar kring amning, särskilt av barn som inte längre är bebisar. Men det finns också det rena sexualiserandet av amning. Då har allt blivit fullkomligt snedvridet. Det är för mig en gåta, utan svar, hur någon människa kan koppla amning till något sexuellt. Det här är djupt problematiskt.

Jag har varit i kontakt med så många personer som har fått negativa kommentarer kring sin amning och som har ifrågasatts. Det är inte ovanligt att personer till slut ammar i hemlighet på grund av omgivningens kommentarer. Många tar sig rätten att uttrycka sig precis hur de vill om något som i själva verket enbart angår två personer.

Det här är en del exempel på sådant som ammande personer kan få möta:

  • Lisa: ”Men herregud du har ju inga hämningar!!” En person sade så  till henne när hon ammade sin 3 månaders bebis. Personen tyckte hon skulle skyla sig.
  • Rebecca: En manlig vän till mig sa, apropå att jag ammade min då 1,5 åringa dotter, att en pojke som kan prata ska inte amma för hur ska han kunna se normalt på de kvinnliga brösten.  Jag har även fått höra (av en annan) att det är äckligt att amma barn som är så pass stora att de går eller pratar.
  • Cecilia: En kollega till mig sa en gång att det var äckligt att amma en 2-åring som både pratade och gick. Hon sa att hon aldrig skulle kunna se sitt barnbarn amma när han var så stor. Att det skulle vara äckligt att se hans mun vid sin mammas bröst när han var så stor. ”Du är äcklig!” sa hon till mig då jag sa att jag fortfarande ammade min 2-åring.
  • Sara:  ”Oj vad han vill tutta ofta, men det är klart, bröstintresset lär ju hålla i sig! (Följt av ett skratt) Ammade bebis ca 4 månader.
  • Maria: ”Klart han gillar att amma han är ju kille. ”Bröstfixeringen börjar tidigt.” Kommentarer som kommit främst efter att barnet passerat 1 års ålder.
  • Elina: ”Nä nu tycker jag det är okej att du ammar men sen när hon är ett år eller mer än det tycker jag det vore konstigt. Då äter hon mat och kunde varit ett stort förskolebarn ju.” ”Tänk vad äckligt att amma ett barn fullt med tänder i munnen.”
  • R: ”Att amma ett barn som kan gå och/eller prata är perverst” ”Ska du verkligen amma nu igen? Jag såg inte att hon visade några tecken, är det kanske du som tycker det är skönt när hon suger på brösten?”
  • Josefin: ”Ammar min 1 åring och fick höra att,  oj nu är det väl ändå dags att sluta amma, du har ju ingen mat kvar (vilket jag har, finns massa mjölk). Han är ju så stor nu så han förstår ju att det är bröst och inte mat.

Malin delar med sig av en hel del reflektioner kring amning:

”Vad är det som gör det sexuellt att barnet ammas just vid en viss ålder, är det siffran? Är det vikten? Är det längden? Att dem kan prata? Gå? Vad gör det mindre sexuellt att amma då dem är 2mån? Tekniken är densamma. Barnet suger på bröstet för att få mjölk. men jag antar att personer som kopplar ihop amningen med något sexuellt knappast ammat någon längre tid.  Om bröstmjölken endast vore ämnad för barn i en viss ålder skulle mjölkproduktionen automatiskt stoppas då barnet vore en viss ålder. Varför äcklas ”ni” över något som är naturligt. Att en mamma ger sitt barn något både mamman och barnet trivs med och vill fortsätta med är inget som bör sättas i onaturliga sammanhang. Förresten- tänk på det bästa gång ni dricker ett glas komjölk, som kommer från kons egna bröst. Är det mer accepterat om jag först pumpar och mitt barn sedan får dricka mjölken ur glas?”

En tid efter att jag fött mitt yngsta barn var jag på en träff med andra nyblivna mammor. Amning kom på tal. Det pratades om hur länge en planerade att amma. Då kom kommentaren som fick mig att stelna till. ”Det börjar ju bli  äckligt att amma som kan gå.” På riktigt? Äckligt? Jag och en annan mamma tittade på varandra. Jag visste att hon också ammat ganska länge tidigare och var positivt inställd till amningen. Där satt jag och faktiskt hade i tanken, att det barn jag hade intill mig absolut fortfarande kunde ammas när hon skulle kunna gå-och prata, och springa….

För en tid sedan fick jag synpunkter på mitt blogginlägg, från sorg till tacksamhet. Någon hade läst det och kontaktat min bekant. Det där som jag hade skrivit i inlägget menade hen var sexuellt och perverst. Det handlade om de här orden:” Amningen tog slut men hon älskar att mysa innanför tröjan. Hon kan prata om att hon slutat, om att hon gillar ”tisse”, om att smaka. Ibland sätter hon munnen runt bröstvårtan och rör sin lilla mun.”  Det handlade om oss två, jag och min lilla tvååring, som hade avslutat amningen plötsligt efter att sjukvården hotat mig med en soc-anmälan om jag inte slutade amma. Någon utmålade vår närhet som sexuellt och perverst. Där knöt det sig i magen.

närhet

 

Senaste tiden har vår historia skildrats i media, senast igår i SVT. I samband med att olika artiklar och inslag har publicerats har kommentarsfälten fyllts snabbt med mestadels positiva kommentarer som också visat att vi har massor med stöd. Men, det har också kommit kommentarer som återigen visar på sexualiseringen av amningen, exempelvis denna:

kommentar om amningen

Den här diskussionen är egentligen absurd. Helt åt skogen. Jag pratar om sexualiseringen kring amning, egentligen den frekventa sexualiseringen överhuvudtaget. Den här diskussionen borde egentligen vara en icke-fråga. Jag hade egentligen inte tänkt skriva något om det. Det berör mig väldigt starkt, blir illa berörd, och jag blir så upprörd. Men efter att det även drabbat mig, faktiskt inte bara en gång, bestämde jag mig för att jag skulle skriva om det ändå. Det här är djupt problematisk och det här måste komma upp till ytan.

 

sexualisering av amning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *