World Eating Disorder Action Day-och visst går det att bli frisk och fri!

Häromdagen var det World Eating Disorder Action Day, ett initiativ som kommer från föreningar och organisationer världen över. De  menar att medvetenheten och kunskapen om ätstörningar behöver öka, samt att det finns attityder och föreställningar kring sjukdomarna som försvårar bemötandet av problematiken. Jag  tänker att visst är det bra att det finns sådana här dagar när det kan pratas lite särskilt om just det som dagen handlar om-i det här fallet ätstörningar. Visst är det viktigt med information och kunskap, att sprida sådan och slå hål på myter. Visst är det viktigt att det erbjuds en bra vård, anpassad efter patienterna som ska få behandling, som ska kämpa för att bli friska och visst är det viktigt att jobba påverkande för bland annat en bättre vård.

Men det jag också tycker är så viktigt att sprida-och då också slå hål på en myt-är att det verkligen, ja verkligen, går att bli frisk och fri. Inte bara diagnosfri. Inte bara fysiskt återhämtad. Inte bara komma till den punkten när en inte längre svälter, kräks eller kompenserar på andra sätt. Inte bara komma till den punkt när en inte längre känner avsky inför sig själv och sin kropp och inte heller bara klara av att äta allt möjligt, även sådant som tidigare var svårt. Inte bara det, även om allt det jag räknat upp är superviktiga saker för att kunna leva ett liv i friskhet.

Jag tycker också att det är så viktigt att lyfta fram att en verkligen också kan bli fri! Och jag vill berätta att den känslan av att vara fri, är renare och friare än den falska frihet som jag kände när jag stundtals kunde känna mig som en svävande nästan viktlös älva. För det innebar inte att kunna andas fritt och vara fri från en tung, tung sten i bröstet och det innebar inte heller att vara fri från monstret som nästan hela tiden jagade mig och inte var jag fri från demonen som satt på min ena axel och ömsom väste, ömsom skrek elaka nedvärderande saker till mig. Nej, den här friheten jag talar om är en verklig frihet som handlar om en lätthet och en frihet från den förr så tunga bördan, en frihet från den som ständigt jagade mig och en frihet från den där jäveln (ber om ursäkt för ordvalet-men jag fann inget bättre ord) som så länge hade suttit på min axel. Det är en frihet värd ordet.

Men det räcker inte så. Jag pratar om en frihet att kunna äta vad jag vill och när jag vill och jag pratar om en frihet att kunna vara flexibel med tiderna för mina måltider. Jag är idag fri att leva utan att vara slav under regler, ritualer och extremt fasta rutiner. Jag är fri att vara äta middag kl 20 ibland om det är så det råkar bli och jag är fri att äta frukost senare än 9 om det av någon anledning blir så någon gång. Jag är fri att äta glass på stan med mina barn och ändå ta för mig av efterrätten på middagen senare på dagen. Jag är fri att leva utan bojor och jag är fri från ångest kopplat till mat och ätande. Jag är fri från fettfobin som begränsade mig till den milda grad att det var ångestfyllt att förbereda bakverken till mina barns födelsedagsfirande. I

nte bara jag är fri, utan även min närmaste omgivning. Mina närmaste behöver inte bekymra sig över hur jag ska reagera när osen från stekpannan sprider sig i huset, då jag vet att os och fetter inte tränger sig in under min hud. Jag inte bara vet det med förnuftet. Det känns inte längre som att det är så. Jag är inte bara frisk-jag är så mycket friare än jag någonsin kunde ana att jag skulle bli. Om  att det går att bli frisk och fri kan vi som vet inte berätta om för många gånger. Det kan sägas om och om igen, för som en person som ännu inte är där kan tvivla. Så starkt tvivlet kan kännas. Om mina ord kan hjälpa någon människa det minsta lilla, är det så väl värt risken att någon annan tycker att jag är tjatig.

Kom ihåg: Det går att bli frisk och fri!

Frisk & Fri-Riksföreningen mot ätstörningar har tillsammans med andra personer som har mycket kunskap inom området ätstörningar skrivit en mycket bra debattartikel i samband med World Eating Disorder Action Day. Läs debattartikeln här.

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *