Mat är mat och skräp är skräp-i soporna med skräpmatsbegreppet!

Jag tror på att kalla saker för vad de är. Mat är mat och skräp är skräp. Ord är väldigt viktiga för oss människor. Ord påverkar oss. Mat är mat och skräp är skräp, ändå används de orden tillsammans i det sammansatta ordet skräpmat. Jag tycker verkligen inte om det. Jag använder det inte om mat vi äter  och jag önskar att det inte skulle användas såsom det gör idag.  Skräpmat är en nedsättande benämning på mat, värdeladdat, skuldbeläggande och skammande. Som om vi ska känna skuld och skam över att vi äter vissa livsmedel.

skräp

Här har vi en lastbil fullastat med skräp. Sopor.

Skräp och sopor, avfall, ska kastas bort.

trash-316028_960_720

Rakt ner i soptunnan eller tas till återvinningstationen där det ska placeras i rätt kärl eller container.

mat

Det här är mat, Kött och grönsaker.

french-fries-525005_960_720

Det här är också mat. Pommes frites. Potatis.

Båda de här två sista bilderna innehåller mat. Sådant som ska ätas. Det är helt okej att äta även sådant som många tyvärr kallar skräpmat. Du behöver inte känna skuld eller skam. Livsmedel har olika innehåll, men bör inte benämnas som skräp. Vi kan äta allt, men inte alltid. Vi bör variera oss. Det ligger en stor risk i att värdera livsmedel till den milda grad att vi börjar kalla livsmedel både för giftigt och farligt, utan vidare, utan nyanser, bara för att det råkar innehålla något visst. Det är ingen fara om en äter något ibland, då och då. Det här som kallas skräpmat har en tendens att omfatta fler och fler livsmedel, fler och fler maträtter. Ibland kan en undra, vad kan vi äta egentligen.

Senast igår vad jag med om att frukostmat såsom yoghurt med bärsmak, juice och oboy likställdes med nikotin och alkohol, faktiskt exempel på sådant som finns i vårt kylskåp och som vi kan ha vid vårt frukostbord. Det skrämmer mig att den vokabulären används i samband med livsmedel. När nyanserna inte längre finns har vi tappat bort oss själva bland fakta och istället hamnat i en återvändsgränd där vi irrar runt i någon slags panik så att vi till slut bara titta åt ett håll. Det har gått alldeles för långt när mat och ätande benämns på det här sättet.

yoghurt
Bild:Privat.

Att sådant som juice och smaksatt yoghurt finns i en barnfamiljs kylskåp innebär inte per automatik att det är det enda som serveras alltid, att det inte finns alternativ. Helt okej att dricka såväl oboy som juice ibland (även jag gör det), samma att äta smaksatt yoghurt med goda flingor. Det är definitivt varken giftigt eller förtjänt att likställas med nikotin.

Att ständigt värdera mat, ätande och livsmedel, att ständigt sortera in detta i olika fack ser jag som en betydligt större risk än att vi ibland äter ett skrovmål eller bjuder våra barn på oboy och smörgåsar till kvällsfika.

trash-310219_960_720

Ordet skräpmat skulle få hamna i soporna om jag skulle få välja.

 

Bilder: Pixabay.com (utom den privata bilden)

 

4 kommentarer

  1. Pingback: Grejer jag skulle kunnat skriva om den här veckan | Liselotte Howard

  2. Pingback: Sunt förnuft + kunskap = sant | Johanna Ahlsten

  3. Pingback: Irrelevanta kommentarer, hälsohets och hästar som räcker ut tungan – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *