Om foglossning som dröjer sig kvar.

Vi behöver snacka mer om det här med foglossning. Jag tänker att det snackas väldigt lite om att foglossning kan leva kvar hos en människa även EFTER barnet är fött-för det kan det verkligen. Jag födde barn för snart två år sedan och jag är långt ifrån fri från mina foglossningsbesvär. Det besvärar mig i vardagen. Jag känner av den varje dag.

Det handlar inte om att jag inte kan bege mig ut på långa löprundor eller delta i tuffa träningspass på gymmet, vilket i och för sig inte heller skulle funka. Det handlar inte heller om att jag inte klarar av att fixa den där långa fjällvandringen med packning på ryggen eller att jag inte kan vara med mina kollegor på jobbet när de ska springa vårens motionslopp tillsammans-i och för sig skulle det inte heller vara möjligt såsom min kropp fungerar nu.

Det handlar om att jag inte klarar av promenader utan att få väldigt ont i dagar efteråt. Jag gick ett par promenader med barnvagnen under sportlovet, inte långa alls egentligen, men tillräckligt för att problemen med foglossningen skulle tillta redan dagen efter för att fortfarande hålla i sig. Jag blir påmind om sviterna av sportlovets promenader varje dag jag tar ut stegen. Det handlar om att det inte ens är tänkbart att vara med på det där motionsloppet med kollegor ens om jag skulle promenera de 5 km som det i sådana fall skulle handla om. Det handlar om en plötslig smärta mellan benen om jag glömmer av mig när jag ska ta på mig skorna-det funkar absolut inte att belasta bara ena benet medan jag tar på mig ena skon. Jag glömmer så lätt bort mig i vardagen och rättar ibland till en matta som ligger snett på golvet men kommer snart på mig att det inte alls är bra för mig. Snabbt påminner mig smärtan som ett brännande hugg mellan benen. Jag blir irriterad, less och frustrerad över att det fortfarande är så här snart två år efter senaste graviditeten.

Det är hög tid att det talas mer om det här. Foglossningsbesvär kan leva kvar långt efter en graviditet. Känner du igen dig? Har du en historia att dela med dig av? Har du kanske några tips att komma med till mig och andra i en liknande situation som den jag beskriver ovan? Hur har just du blivit hjälpt? Lämna en kommentar eller skicka mig ett mail på jenny@livskick.nu om du har något du vill dela med dig av!

 

love-1093232_960_720

Bild: Pixabay.com

2 kommentarer

  1. Hade samma problem som du, med foglossning som dröjde sig kvar långt efter graviditeten. Provade tex att gå till sjukgymnast men det hjälpte inte mig. Däremot hittade jag en kiropraktor som gjorde underverk. Hon rättade till obalanser i bäckenområdet och ryggen och det blev helt bra till slut. Jag var även hjälpt av ett stödbälte, med kardborreband, som jag satte runt höfterna som liksom ”höll ihop” mig.

  2. Viktoria

    Jag känner igen mig. Har haft allvarliga besvär från alla tre fogar. Håller med om att detta ämne bör pratas om och lösas.

    Jag har sökt och få träffa en mycket duktig sjukgymnast som kan detta väldigt bra. Jag har följt ett träningsprogram på först 12 veckor mycket enkel träning hemma varje dag och sedan 4 veckor 3 ggr per vecka på gym. Det har hjälpt mig mycket men kräver tålamod. Jag ägnade 6 månader till att bli bra. Dessutom påverkar hormonbaserade preventivmedel besvär med fogarna. Jag var bra men blev dålig när jag satte in en hormonspiralen. Thomas Torstensson heter sjukgymnasten men han finns i Sundsvall. http://www.lvn.se/Om-landstinget/Aktuellt-i-landstinget/Nyheter/forskning-hittar-losning-pa-kvinnlig-smarta/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *