En mindful kväll-mindful eating på agendan.

Är mindful eating ett nytt begrepp för dig? Det var det i alla för alla de kollegor jag träffade en kväll i slutet på förra veckan för att ha en entimmes föreläsning/workshop med om just mindful eating och mindfulness. Mindul eating skulle för många kunna vara ett nytt sätt, ett nyfiket sätt, att utforska det här mat och ätande.

Vi gjorde två olika övningar under kvällen. Den första övningen var denna:

 

Mindfulness hade många hört talas om förut, någon hade provat på mindfulnessövningar tidigare, men begreppet mindful eating var helt nytt för alla:

Mindful eating vilar på tre ben: mindfulness, mindful eating och självmedkänsla. Det innebär att vi genom olika övningar avsiktligt riktar uppmärksamheten till vår ätupplevelse och olika delar av kroppen och sinne.

Syftet är att;

  • Utforska, och utveckla förmågan att förstå kroppens olika signaler för aptit, sug, fysisk hunger och mättnad.
  • Upptäcka, förstå och lära sig bryta vanemässiga mönster kring mat, ätande och kropp.
  • Utveckla förmågan att känna acceptans, självmedkänsla och att vara tillfreds.
  • Lära oss att fylla våra hjärtan med känslomässig näring (istället för mat) så att vi bättre kan ta hand om oss själva.

Det finns en kurs för dig som vill bekanta dig med Mindful Eating, Att äta-Mindfulness för kropp och själ.

 

chocolate-968457_960_720
Bild: Pixabay.com

Under kvällen provade vi på en övning där vi använde oss av varsin liten bit mörk choklad. Med hjälp av den utforskad vi de sju hungrarna. Vi slöt först våra ögon, kände efter hur hungriga vi var, försökte finna en siffra mellan 0-10 som beskrev för hunger för tillfället. Därefter utforskade vi de olika hungrarna och började med ögonens hunger. Vi ställde oss frågan hur hungriga våra ögon var på chockladbiten just då? Var siffran högre eller lägre nu? Därefter utforskade vi övriga hungrar, näsans, munnens, magens, kroppen/cellernas och sinnenas och hjärtats. Och hjärtats hunger kan aldrig stillas med mat-det är något helt annat hjärtats hunger behöver för att få sitt behov tillfredsställt. Vi behöver utforska, stanna upp och upptäcka för att finna svaren. Det är en process och jag tror att vi behöver vara beredda på att närma oss, kanske helt nya tankebanor, för att hitta de svar  vi kanske söker.

En övning om de sju hungrarna är denna:

Jag tycker det är oerhört spännande och intressant tanke det här, att utforska de olika hungrarna. Det kan vara helt nya tankesätt att närma sig, nya sätt att utforska begreppet hunger och ätandet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *