Bantningsreklam på BVC/MVC? Nej tack!

Reklam för bantning i väntrummet på BVC/MVC? Är det verkligen passande? Nej, inte det minsta om ni frågar mig.

Häromdagen fick jag information att Viktväktarnas reklamblad finns utplacerade i ett BVC/MVC-väntrum i Luleå/Boden-området.

(Jag vet, bilden är suddig, men jag har ingen lust att publicera en tydligare variant.)

viktväktarna 2

Jag anser att det är rent förfärligt att sådan här reklam placeras ut i ett sådant här väntrum, dit både gravida kvinnor, mammor och barn (ibland också läskunniga barn) kommer. Under graviditeten är kroppen i förändring och det är alls ovanligt med tankar på kropp och vikt hos gravida kvinnor och jag vet, vilket jag skrivit om tidigare att det också kan vara väldigt laddat. Det är inte sällan ett laddat ämne med kropp och vikt, efter att barnet är fött. Det pratas och skrivs mycket om att komma i form, gå ner sina ”mammakilon” och så vidare. Tyvärr har även MVC för mycket fokus på vikten ibland också, vilket du kan läsa om även här.

Jag undrar ärligt talat hur ansvariga på Viktväktarna tänkte när de bestämde sig för att placera ut denna reklam i detta (och kanske fler väntrum)? Hmm, här finns en del gravida kvinnor som säkert vill komma i form när barnet är fött? Här hittar vi nog en del mammor som är lite missnöjda med sina kroppar och vill komma i form? Här borde vi kunna fånga upp en del nya medlemmar.

Jag menar absolut inte att det ska vara bannlyst att prata vikt på varken MVC eller BVC, men välj tillvägagångsättet! Genom reklam som finns för alla, fångar man inte alls säkert upp de som är i behov av viktnedgång för hälsans skull. Som personal på hälsocentralen-prata med de det berör, vägled och stötta. Bantning är inte sällan riskfyllt-det är en vanlig inkörsport till en ätstörning. Det är inte ovanligt att de som minst behöver denna reklam som faktiskt tar den till sig.

Jag undrar också om ansvariga på denna hälsocentral är medveten om att denna reklam finns hos dem? Det vill jag ta reda på. Jag vill ta reda på vad Norrbottens läns landsting tänker kring detta. Vill de ha reklam för bantning på sina MVC/BVC? Överhuvudtaget efterlyser jag mer kritiskt granskande ögon kring vad som ligger framme i väntrum, både på BVC/MVC, men även på hälsocentraler i allmänhet. Vilka signaler vill ansvariga sprida?

Hur tänker ni om det här? Vill ni mötas av sådan här reklam när ni kommer med era barn till BVC? Vad tycker du som gravid kvinna om att mötas av reklam för bantning när du kommer till MVC?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *