Lycklig trebarnsmamma utan gravidkilon? (Ännu en artikel som inte borde ha publicerats)

Ännu en i raden av artiklar som jag anser inte borde ha publicerats. De speglar bara ytlighet. De förmedlar ingenting positivt. De spär bara på stressen och pressen hos kvinnor (och kanske också hos män) om att vi bör se ut på ett visst sätt. De talar bara än en gång om för mammor att det skulle vara någonting bra att komma i toppform fort efter man fött barn (med toppform menas i tidningarna att man fort blir smal, vältränad ut och har platt mage. Man ska bli av med de kilon man gick upp under sin graviditet. Ungefär så. Det ska helst inte synas att man varit gravid för en kort tid sedan. Helt vrickat om ni frågar mig).

10276525_10202818483561300_249674885_n

När jag nyligen var hos frissan läste jag tidningen NU och kom över denna artikel om Gwen Stefani. Där satt jag, 2 månader efter förlossningen och läste om kändisen som kommit i toppform 2 månader efter sin förlossning-men låter jag mig påverkas?

Nej, jag blir bara upprörd. Trött och less på att sådant här publiceras. Jag vet att människor påverkas och jag är trött på att media inte tar sitt ansvar. Det här är en artikel som inte borde ha publicerats och jag vill inte skriva om den med annat syfte än att påminna om hur urbota dum den här karusellen är och den tycks aldrig sluta snurra. Den tycks aldrig stanna.

Så här är det för mig-och så här kan det vara.  Jag lovar! Jag väger mig inte. Jag vet inte vad jag vägde när jag blev gravid. Jag vet inte hur mycket jag gick upp i vikt under graviditeten. Jag vet överhuvudtaget inte något om hur min vikt är nu i förhållande till före eller under graviditeten och inte heller jämfört med när jag åkte in på sjukhuset för att föda. Jag tänkte på annat under min graviditet, ägnade mig åt andra saker än att väga mig, ha koll på viktuppgång och laborera med siffror hit och dit.

10417156_10202818483601301_1234821466_n

Ja, hur bar hon sig åt? Varför utgår man så ofta ifrån att alla vill veta hur kändisarna bär sig åt? Är det verkligen då man är en stjärna om man gör som Gwen Stefani? Är man inte i själva verket en stjärna bara genom att finnas till för det barn som kommit till världen?

10368390_10202816893641553_4139495406869822048_n

 Lycklig nybliven trebarnsmamma utan gravidkilon.  Ja, jag läste faktiskt rätt. De här fetstilta bokstäverna gör mig riktigt förbannad. Vad är mammalycka att göra med kilon? Jag är en nybliven trebarnsmamma och jag är lycklig-men det har överhuvudtaget ingenting att göra med kilon. Snarare skulle det leda till motsatsen om jag lade alltför stor vikt vid vikten, istället för på väsentligheter som familjen och vårt välmående. Avsaknaden av alltför många kilon skulle snarare kunna göra mig trött och håglös-och olycklig! Mitt råd är istället  att INTE lägga stort fokus vid vikt.

Jag äger ingen våg. Jag väger mig inte. Jag har varit på efterkontroll på MVC och jag hade ett mycket bra besök där-utan vägning. Och ja, jag är en lycklig nybliven trebarnsmamma (ändå!). Jag är med all säkerhet lyckligare och friare utan ett stort fokus på kilon än om jag hade låtit sådant uppta en stor del av min tankeverksamhet. Jag är en lycklig nybliven trebarnsmamma, just för att jag är en trebarnsmamma som har fått tre fina barn! Jag är lycklig för att jag har en familj jag älskar, för att jag har förmånen att vara hemma med en liten bedårande bebisflicka och två äldre fina barn. Jag är lycklig för att jag har en man som älskar mig och som jag älskar tillbaka, för att jag har nära och kära i mitt liv. Jag är lycklig tack vare det och tack vare annat-men ingenting har det att göra med en siffra på en våg.

Ja, hur bar hon sig åt då, artikelns huvudperson?

10443827_10202818483641302_20730682_n

Ja, ni hör ju själva hur sjukt detta är. Tortera sig själv. Gå på ständig diet. I sopkorgen med sådant här. Det här är verkligen en artikel som inte borde ha publicerats. Det här är verkligen en karusell som vi borde få stopp på.  NU.

9 kommentarer

 1. Jota

  Ja mindre artiklar av det slaget och fler artiklar med ditt fokus. Då skulle kraven och den onödiga pressen på nyblivna mammor sjunka och sannolikt skulle vi lära våra barn bättre saker än att mat och vikt styr vårt värde som människa.
  Du är en bra förebild för många som trevar i dietdjungeln.
  Lev väl och må bra/ jota

 2. Angelica

  ”Hur bär hon sig åt?”, frågar de längre ned. Jag vet svaret, antagligen. Som den träningsnarkoman hon är, har hon antagligen tränat minst 2 timmar varje dag, mycket styrka, men även motion. Barnvakt har hon, säkert några stycken! Sedan finns det de som inte behöver göra något, men går ned i vikt och trollar bort magen ändå! Så kan det va! 😉

 3. Pingback: "Gravidkilon" - om ett till sånt där ord | Liselotte Melander

 4. Pingback: Press på pappan - Om en kom-i-form-trend som drabbar alla | Liselotte Howard

 5. Pingback: Kan inte vikt få vara en privatsak? – Johanna Ahlsten

 6. Pingback: ”Baby Bump Watch” – när det blir ett problem för den blivande mamman – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *