”Så, vad är det för fel på dig som är så tjock?” -gästblogg om bemötande

Idag är det åter dags för en gästbloggare. Den är texten är skriven av en mamma som precis som jag har ett liten dotter vid namn Elsa:

”Genom livet möter man många olika typer av människor med lika många olika åsikter, jag tycker oftast det är intressant med olika sätt att se på saker och anser att det ger ett intellektuellt utbyte. Baksidan är de människor som har ett stort behov av att framföra sina åsikter utan minsta censur eller eftertanke vilket lätt kan såra andra i sin omgivning. Det finns en kategori som enligt mig inte får yppa sina åsikter hur som helst, dessa människor bör väga sina ord väl och inte lägga in egna värderingar i sina rådgivningar. Denna kategori är de som arbetar professionellt med rådgivning inom olika branscher.

 
När jag för ett antal år sedan skulle på en rutinkontroll hos en helt ny barnmorska fick jag ett väldigt dåligt bemötande och jag kan än i dag fundera på vad som gav henne rätten att behandla mig på det vis hon gjorde. Det enda jag ville var att få mitt recept på P-piller förnyat och göra en rutinundersökning. Första frågan jag fick var varför jag ville göra en undersökning? Hade jag gjort något som kunnat skada mig eller misstänkte jag några sjukdomar? Blev lite överrumplad och kände mig smått illa till mods men förklarade att jag bara ville kontrollera så allt stod rätt till. Barnmorskan bad mig ställa mig på vågen, sen satte hon sig tungt på stolen och sa med en suck ”Du behöver inga P-piller, du är ändå för tjock för att kunna bli gravid.” Barnmorskan fortsatte gå på om min vikt, frågade vad jag åt, hur mycket jag rörde  mig och om jag drack mycket läsk. Svarade på alla frågor och förklarade att jag i princip alltid varit mullig men att jag rörde på mig minst 5dgr i veckan, hade bra värden och att det inte varit några problem tidigare. Efter en stunds föreläsning om hur viktig kosten är och att man faktiskt MÅSTE röra på sig säger hon ”Så, vad är det för fel på dig som är så tjock?” Jag kom helt av mig, kände hur gråten var nära och frågade bara om jag kunde få gå därifrån. Fick till svar att det fick jag absolut men det skulle enligt henne bara vara att springa från problemet – ”Ni tjocka människor är ju kända för att vara lata och oförmögna att hantera problem vilket gör att ni tröstäter istället!”Jag reste mig upp och gick….

 
Jag har ALDRIG förr blivit så förnedrad och så trampad på som människa. Vad gav henne rätten att säga dessa saker till mig på det vis hon gjorde? Hon var en person jag gick till i förtroende, en person som skall ge mig rådgivning och vägledning. Istället fick jag veta att jag inte kunde bli gravid, att jag var tjock, lat, oförmögen att ta tag i mina problem och hade en ätstörning. Det tog lång tid att smälta allt som sagts och jag åt inte P-piller på säkert ett år, valde till och med bort att göra cellprov på grund av rädslan för att få ett liknande bemötande. Tillslut tog jag mod till mig och gick till en annan barnmorska, fick mina P-piller utan minsta problem och sen den dagen har jag fortsatt gå hos henne.

 
I efterhand har jag funderat mycket på varför barnmorskan sa så som hon gjorde. Var det hennes sätt att ‘hålla ryggen fri’ efter för många törnar på grund av felaktiga beslut i andra rådgivningar? Det här var nämligen en barnmorska med många år inom yrket så att det skulle bero på någon slags okunskap kändes inte rimligt. Tänk om jag varit en av alla de tjejer som tampas med ätstörningar? Tänk om jag led av en depression och fick detta påhopp, vart hade det då slutat?
Mötte den vikthetsande barnmorskan på stan för ungefär en månad sedan och hade då vår underbara lilla Elsa i famnen, var så nära att stanna henne och säga – ”Du hade fel!”

 

Stort tack till Dig för att du delade med dig av din berättelse. Så här får det inte gå till. Jag blir ledsen inombords när jag läser den här berättelsen, även om det inte är första gången jag hört talas om den. Det här är tyvärr inte ovanligt-jag har hört fler liknande historier. Hon hade så fel den här barnmorskan. Den är underbara fina mamman har fått en dotter! Hon har fått den vackraste av gåvor och det talade en annan människa om för henne att hon aldrig skulle kunna få. En annan människa talade om för henne att hon aldrig skulle kunna få barn-och den människan hade så fel.

Varför händer sånt här? Vad är det som gör att en del personer uppenbarligen tycker att det är okej att yttra sig på ett sånt här sätt till andra människor?

4 kommentarer

  1. Pingback: Flickan vägde ett halvt kilo för mycket – fick hem brev om att hon var överviktig | Johanna Arogén

  2. Pingback: ”Baby Bump Watch” – när det blir ett problem för den blivande mamman | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *