Om kvällstidningarnas dubbelmoral!

Kvällstidningarna visar ofta upp en otrolig dubbelmoral när det handlar om kropp, vikt och ideal. Ena dagen kan de skriva om ätstörningar för att andra dagen skriva om hur man får platt mage si och så snabbt. Detta händer inte bara någon enstaka gång. Det händer gång på gång i båda våra stora kvällstidningar. Är de fullkomligt omedvetna om den dubbelmoral som råder hos dem eller struntar de helt enkelt i det? Funder de överhuvudtaget på vilka signaler de sänder ut? Det vill jag veta. Jag har vid ett par tillfällen försökt ta reda på hur de tänker i frågor som handlar om detta, men aldrig fått något svar.

För inte särskilt längesedan sände Aftonbladets Wellness ett inslag i sin Web-Tv som handlade om när träningen går överstyr, om ortorexi som är en ät- och träningsstörning. De hade bland annat  bjudit in Frisk & Fri:s pressansvarig Hanna Kihlander. Jättebra tycker jag som annars tycker att Wellness alltför sällan förmedlar ett sunt tänk. Det som gjorde mig besviken var att kort senare hitta en sådan här rubrik på framsidan av  Aftonbladet:

10003396_10202277669721292_768461771_n

 

För att inte tala om hur tokigt det är när Expressen gör på det här sättet:

 

10002816_738070402894298_823747219_n

Först en artikel om att fler män söker stöd för ätstörningar och intill den artikeln slår man ett slag för sin 5:2-app som läsarna lockas tappa kilon med hjälp av. Man erbjuds även att räkna ut sitt BMI intill en bild av en supersmal mage som till och med är omslingrad av ett måttband. Hur trovärdigt blir detta?

I onsdags kunde man på Expressens startsida se denna bild:

secondColumn

Bli av med ditt farliga magfett – så gör du!

Texten till bilden löd som ovan. Bilden till sänder ut förfärliga signaler! Till den texten har man på redaktionen valt att visa en supersmal midja. Jag skrev till tidningen för att bland annat fråga, varför de väljer en sådan bild till en den texten? Dessutom det här mätandet, vad där det att uppmuntra? En människa med en sådan mager kropp, varför ska denna stå med ett måttband och ta mått på sig själv? Detta sänder inte ut sunda signaler. Varför måste man överhuvudtaget gör det till något normalt att mäta sig med ett måttband?

När påskmaten är slut och godisäggen tomma finns det hjälp. Så skrev de också i anslutning till bilden.
Detta sänder inte heller ut bra signaler! Det är inget likhetstecken mellan att äta påskmat och godis och att behöva hjälp sedan. Det är väl ändå okej med såväl påskmat som godis.

Jag vill  att de som skriver för tidningarna börjar tänka till när de ska skriva om sådant här, samt att jag gärna skulle vilja ha ett bemötande på den kritik jag fört fram. Jag har inte bara gjort det denna gång och inte bara till Expressen.  Bara enstaka dagar tidigare skrev Expressen om Stadium som fått kritik för att sända ut skeva ideal och kort efteråt gör Expressen själv detsamma.

Jag fick inget svar från Expressen och jag har inte heller fått det av Aftonbladet tidigare. Mycket tråkigt. Däremot byttes bilden på startsidan ut kort efter att jag skrivit till Expressen, vilket jag möjligen kan se som en slags reaktion. Jag har även skrivit till andra tidningar tidigare och det jag sammanfattningsvis vill säga, är att det finns mycket övrigt att önska i medias ansvarstagande över vilka signaler de sänder ut. När är det dags för media att vilja ta ett större ansvar? När är det dags för media att vilja bemöta kritik som förs fram?

4 kommentarer

  1. Pingback: Påskekrim som ögonöppnare - Om olika sorters dubbelmoral | Liselotte Melander

  2. Pingback: Läs inte mellan raderna - Om sunda budskaps tvetydighet | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *