Besök hos patienter-det går att bli frisk och fri!

Igår var jag på ett av mina återkommande besök på ätstörningsenhten, ett ställe där jag själv spenderat många timmar under min sjukdomstid. Naturligtvis känns det speciellt att vara tillbaka där som frisk. Det känns stort.

Det är verkligen givande att besöka personalen och patienter. Jag berättar om Frisk & Fri-Riksföreningen mot ätstörningar, min egen sjukdomstid, men framför allt om vägen mot ett friskt  liv. Mitt viktigaste budskap är att man kan bli  helt frisk, att det är skillnad på att vara enbart fysiskt frisk och att äta regelbundet och att vara fri-fri från ätstörningstankar, från alla dessa hjärnspöken. Ett liv i frihet är möjligt att nå till, oavsett hur omöjligt och avlägset det än kan kännas för stunden. Det krävs mycket tålamod och stor motivation. Just motivationen är en färskvara.

Du som kämpar mot friskheten, kom ihåg att det går upp och ner i tillfrisknandet. Varje steg framåt är ett steg mot friskheten. Tar du något kliv bakåt emellanåt, var inte för hård mot dig själv. Kom istället ihåg att det är en del av processen. När det känns som att allting är jobbigare och värre än någonsin, kan det i själva verket vara så att du är på väg framåt. Det gör ont när knoppar brister. Utveckling känns.

Samhället är fullt av tips och råd om hur vi ska äta, hur vi ska träna och hur vi ska leva. När jag var sjuk och var på väg mot ett friskt liv var jag hjälpt av att sätta gränser mot detta. Jag valde bort Tv-program och tidningar som sjukdomen trånade efter. Det var en hjälp för mig. Jag behövde fokusera på mitt nya sätt att äta, lyssna till mina behandlare och följa min väg mot ett friskt liv.

Jag var tvungen att inse, att omgivningen nödvändigtvis inte måste göra som jag och att alla andra människor inte heller skulle göra som jag. Människor skulle fortfarande äta, träna och leva på ett sätt som inte skulle vara bra för mig om jag skulle bli frisk. Jag ville bli frisk och då var jag tvungen att fokusera på mig själv. Jag behövde tänka över mina val. Om jag väljer så här, går jag då på vägen mot det friska livet eller väljer jag mer av sjukdomen? Det är en fråga att bära med sig när man vill  bli frisk.

 

 

4 kommentarer

  1. Sofia!
   Jag gör det så gärna! Jag tyckte verkligen om att få komma och träffa er. Jag blir glad över dina ord, då hopp är det jag mest av allt vill kunna förmedla. Du är alltid välkommen att höra av dig! Varm kram och var rädd om dig!

 1. Angelica

  Bra inlägg! Men ändå känner jag mig inte alls fri. Som du skrev, man kan vara frisk fri fysiskt, men inte fri-fri. Inte alls. Inte för att jag tycker om att svälta mig, hatar att vara hungrig, men äter alltid inom ”ramarna” och gör jag det inte dör man ju en skvätt och har ångest en stund och nästa…Spelar nog ingen roll hur jag äter, det går inte över. Försökte att äta potatis häromdagen, gick fint, men nästa dag orkade jag inte…ville fylla tallriken (som jag är van vid men då med massor med sallad o protein, är så van att äta mycket men med få kcal), men inte kan jag fylla tallriken med massor med pasta och köttfärssås! herregud, det blir ju massor fler med kcal då än om jag fyller den med sallad….hjälp!!! Sedan vet jag väl vad man bör äta, men eftersom jag har mina ”rutiner” att äta ditten och datten har man svårt att ändra på rutiner. Som att äta en skål med gröt och bär till frukost! I mina ögon låter det såååå lite. Jag vill ha 2 macker med 2 kokta ägg o massor med te o kaffe. Och med det kcal innehållet ”behöver” man ju inte mellanmål, oftast är man inte ens hungrig, men SUGEN!!! Jag vill se vad man bör äta en vanlig dag, träning eller inte träning, skit samma. Jag litar inte på de där gamlingarna på mottagningarna som endast har kontakt med livsmedelsverket, som man inte heller kan lita på nuförtiden.

  Hur gjorde du i detta stadium? Då du var så frisk du kunde bli innan du blev helt fri? Hur lärde du känna dina mättnadskänslor, när lärde du dig att ”nu har jag ätit klart”, när försvann ditt jävla sug efter bröd, mat och bullar, när kunde du äta dina första mål mat utan att vilja ha mer????? Tom efter en pizza vill jag ha mer! Av allt!

  Mer tips!!!!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *